Een paar weken geleden was ik in Egypte om een nijlcruise te maken. Het was een prachtige reis en de tempels en de Nijl hebben een onvergetelijke indruk op mij gemaakt. Het is gewoon niet voor te stellen dat mensenhanden deze enorme tempels en pyramides hebben kunnen bouwen maar nog meer bijzonder is het dat het bouwkundige wonderen zijn waar grote kennis van zaken voor nodig was. De Egyptenaren waren een volk  met een hoge intelligentie. Helaas zag ik nu de enorme armoede en de drang om geld te verdienen bij de bevolking die zich regelmatig uitte in het krampachtige aandringen bij de verkoop van hun produkten. Er zat iets tragisch in.

Een volk dat ooit zo veel heeft betekent voor de wereld en nu is afgezakt tot een maatschappij waar een groot deel van de bevolking analfabeet is waar kansen op een gedegen opleiding miniem  zijn en men dagelijks moet ploeteren voor voedsel.

Hier en daar werd wel gerept over de corruptie maar men was uiterst  voorzichtig omdat iedereen wel een spion kon zijn van de regering.  Portretten van Mubarak hingen overal en de politie stond in grote getalen her en der kunstschatten te bewaken.De grootste bron van inkomsten in Egypte is het toerisme maar nu enkele weken later is het dan toch gebeurd. Het volk heeft een stem gekregen. Het  accepteert niet langer te worden uitgebuit door een corrupt regime.  Een bestuur dat zich verrijkt ten koste van het eigen volk. Mubarak is 30 jaar lang gesteund door Amerika. Miljarden zijn er heen gevloeid uit angst voor de islam en om controle te houden op het Middden Oosten. Wat de toekomst brengt voor Egypte is nog niet duidelijk maar een ding staat vast :

Het Egyptisch volk heeft van zich laten horen en nu is het aan de wereld om te luisteren want geen enkel volk mag monddood worden gemaakt.